ساختمان های سبز چگونه زمین را نجات می دهند؟
نیو وبلاگ: ساختمان های سبز، مزایای زیست محیطی قابل توجهی دارند و شاید بتوانند یک راهکار کارآمد برای حفظ زمین باشند.
به گزارش نیو وبلاگ به نقل از ایسنا، ساختمان سبز ساختمانی است که در طراحی، ساخت یا بهره برداری، اثرات منفی را می کاهد یا از بین می برد و می تواند تأثیرات مثبتی بر آب و هوا و محیط طبیعی ما داشته باشد. ساختمان های سبز، منابع طبیعی گرانبها را حفظ می کنند و کیفیت زندگی را بهبود می بخشند.
ساختمان های سبز، خاصیت های بسیاری دارند که از میان آنها می توان به موارد زیر اشاره نمود.
استفاده کارآمد از انرژی، آب و سایر منابع استفاده از انرژی های تجدیدپذیر مانند انرژی خورشیدی کاهش آلودگی و زباله و فراهم کردن امکان استفاده مجدد و بازیافت کیفیت خوب هوای محیط داخلی به کار بردن مواد غیرسمی و پایدار که استفاده از آنها اخلاقی است در نظر داشتن محیط زیست در طراحی، ساخت و اجرا در نظر داشتن کیفیت زندگی ساکنان طراحی سازگار با محیط زیست درحال تغییر هر ساختمانی همچون خانه، اداره، مدرسه، بیمارستان، مرکز اجتماعی یا هر نوع ساختمان دیگری می تواند یک ساختمان سبز باشد؛ مشروط بر این که خاصیت های مذکور را داشته باشد.
باید توجه داشت که همه ساختمان های سبز، یکسان نیستند. کشورها و مناطق مختلف دارای خاصیت های گوناگونی مانند شرایط اقلیمی متمایز، فرهنگ ها و سنت های منحصربه فرد، اولویت های زیست محیطی، اقتصادی و اجتماعی گسترده هستند که در رویکرد آنها نسبت به ساختمان سبز نقش دارند.
ساختمان های سبز، مصرف انرژی و آب را به حداقل می رسانند و بخش مهمی از برنامه توسعه پایدار شهری به شمار می روند که به دنبال مقابله با تغییرات آب و هوایی است.
داده های سازمان ملل متحد نشان می دهند که در سال ۲۰۵۰، حدود ۶۸ درصد از انسان ها در شهرها زندگی خواهند کرد. این جمعیت، ۷۸ درصد از انرژی را مصرف می کنند و ۶۰ درصد از گازهای گلخانه ای را تولید می کنند. به همین دلیل، سازمان ملل متحد از سال ۲۰۱۶ به ارائه یک دستور کار شهری جدید پرداخت تا فرآیندهای شهرنشینی را توضیح دهد و شهرها را قابل سکونت، فراگیر، سالم، انعطاف پذیرتر و پایدارتر کند.
داده های سازمان ملل متحد نشان می دهند که در سال ۲۰۵۰، حدود ۶۸ درصد از انسان ها در شهرها زندگی خواهند کرد. این جمعیت، ۷۸ درصد از انرژی را مصرف می کنند و ۶۰ درصد از گازهای گلخانه ای را تولید می کنند.
باتوجه به اینکه فناوری های نوین بطور مداوم برای تکمیل شیوه های فعلی ایجاد ساختارهای سبزتر درحال توسعه هستند، ساختمان های سبز می توانند مزایای گوناگونی از محیطی گرفته تا اقتصادی و اجتماعی را در بر بگیرند. با اتخاذ شیوه های سبزتر، می توانیم حداکثر بهره را از عملکرد زیست محیطی و اقتصادی ببریم.
زمانی که روش های ساخت و ساز سبز با طراحی و ساخت سازگار با محیط زیست ادغام می شوند، مهم ترین مزایا را ارائه می کنند. از میان این مزایا می توان به موارد زیر اشاره نمود.
افزایش خلاقیت و سلامتی ساکنان
بیشتر مردم هم اکنون، مزایای صرفه جویی در انرژی ساختمان های سبز را می شناسند. این ساختمان ها علاوه بر اینکه از آب، انرژی و سایر منابع طبیعی کمتر استفاده می نمایند، در بعضی موارد نیز می توانند تنوع زیستی را بالا برند، انرژی مورد نیاز خودرا تولید کنند و اثر گرمای شهری را کاهش دهند. پژوهش های اخیر نشان می دهند که ساختمان های سبز می توانند سلامت و راندمان افرادی را که در آنها زندگی یا کار می کنند، بهبود ببخشند. در بعضی موارد، این ساختمان ها می توانند مزایایی مشابه گذراندن وقت در طبیعت داشته باشند که خصوصاً برای افرادی که در آب و هوای سرد زندگی می کنند، مفیدست.
هزینه ساختمان های سبز بین پنج تا ۱۰ درصد بیشتر از ساختمان های معمولی است. تعدادی از مسئولان برنامه ریزی در این عرصه ممکنست نگران هزینه های اضافی طراحی و ساخت یک ساختمان سبز باشند اما تجزیه و تحلیل های دقیق نشان می دهند که این ساختمان ها علاوه بر افزایش اندک هزینه های ساختمان، مزایای قابل توجهی بر سلامت و تندرستی افرادی دارند که در داخل ساختمان یا در نزدیکی آن کار یا زندگی می کنند.
صرفه جویی در انرژی
ساختمان های سبز بطور معمول بام های سبز، دیوارهای سبز و دکوراسیون داخلی سبز دارند یا با محیطی سبز احاطه شده اند. این ساختمان ها بطور معمول جلبک ها، علف ها، سبزیجات یا سایر گیاهان سبز برگی را در سطوح داخلی یا خارجی خود دارند.
پوشاندن سقف یک ساختمان با گیاهان، میزان انرژی مصرفی را تا پنج درصد در زمستان و تا ۳۳ درصد در تابستان می کاهد که صرفه جویی در هزینه را به همراه دارد. همین طور با این روش، در غیاب تهویه مطبوع، نوسانات دمای داخل خانه طی روز کاهش می یابند.
شهرها بطور معمول دمای هوای بالاتری نسبت به مناطق روستایی اطراف خود دارند برای اینکه سطوح تیره ساختمان های آنها، پرتوهای خورشید را جذب می کنند و گرما را انتشار می دهند. ساختمان های سبز می توانند به کاهش این اثر گرمایی در شهرها کمک کنند.
مدل سازی کامپیوتری نشان داده است که اگر هفت درصد از پشت بام شهری سبز باشد، اثر دمای تابستان را می توان تا دو درجه سلسیوس کم کرد. تعدادی از بررسی ها نیز نشان داده اند که پوشاندن ۵۰ درصد از سقف با گیاهان می تواند دما را بصورت قابل توجهی در تابستان کم کند.
مدل سازی کامپیوتری نشان داده است که اگر هفت درصد از پشت بام شهری سبز باشد، اثر دمای تابستان را می توان تا دو درجه سلسیوس کم کرد. تعدادی از بررسی ها نیز نشان داده اند که پوشاندن ۵۰ درصد از سقف با گیاهان می تواند دما را بصورت قابل توجهی در تابستان کم کند.
این کاهش دما فواید بسیاری دارد. بررسی ها نشان می دهند افرادی که در مناطقی با بام های سبز کار یا زندگی می کنند، سلامت روانی بهتری دارند، بعد از بیماری سریع تر بهبود می یابند و راندمان بیشتری در محل کار دارند.
بهبود کیفیت هوا
بگفته سازمان صیانت از محیط زیست آمریکا، آلودگی هوای داخل ساختمان، یکی از پنج خطر بزرگ زیست محیطی برای سلامتی عمومی است. سطوح بالای دی اکسید گوگرد، دی اکسید نیتروژن و میکروب های موجود در هوا می توانند به بروز بیماریهای تنفسی جدی منجر شوند.
بررسی پژوهشگران کانادایی که در ۱۲ فوریه سال ۲۰۲۲ به چاپ رسید، نشان داد که ساختمان های سبز می توانند امکان صرفه جویی را سالانه تا ۱۹۰ هزار دلار فراهم آورند.
پژوهش دیگری نشان میدهد در اتاقی که یک سوم آنرا گیاهان آپارتمانی پوشش می دهند، در مقایسه با اتاق هایی که گیاهان خانگی ندارند، هاگ ها و میکروب های کمتری وجود دارد. همین طور گیاهان، سطح رطوبت داخل خانه را در آب و هوای خشک می افزایند و احتمال خشکی چشم، خارش و خراش گلو یا ترک خوردن لب ها را پایین می آورند.
بررسی ها نشان می دهند که کیفیت بهتر هوای داخل ساختمان همراه با غلظت کم دی اکسید کربن و آلاینده ها و تهویه مناسب می تواند عملکرد را تا هشت درصد بهبود ببخشد.
بهبودی سریع تر بیماران
پژوهش های جدید نشان داده اند که گیاهان می توانند به بهبودی سریع تر بیماران بستری شده در بیمارستان کمک کنند.
گزارش "شورای ساختمان سبز استرالیا"(GBCA) نشان میدهد بیمارستان هایی که زیرساخت های سبز مانند دیوار سبز زینتی، گیاهان موجود در بالکن و درختان بزرگی در اطراف ساختمان خود دارند، کاهش میانگین اقامت را تا ۸.۵ درصد، تسریع زمان بهبودی را تا ۱۵ درصد، کاهش میزان عفونت های ثانویه را تا ۱۱ درصد و کاهش نیاز به داروهای مسکن را ۲۲ درصد گزارش داده اند.
ساختمان های سبز که گیاهان را در خود جای داده اند، نه فقط به بهبود سریع تر بیماران کمک می کنند، بلکه به پزشکان، پرستاران و سایر افرادی که در آنجا کار می کنند، انرژی می دهند و مزایایی مانند زیبایی و کیفیت هوا را به همراه دارند.
کاهش انتشار گازهای مضر
فضاهای داخلی با دیوارهای سبز، باغ های عمودی یا گیاهان گلدانی می توانند میزان سر و صدا را کاهش دهند و به ساکنان کمک کنند تا روی کار خود تمرکز داشته باشند. وجود سطوح نفوذپذیر مانند خاک، سنگ، گیاهان روی سقف و حیاط ساختمان ها می تواند پژواک را کم کند.
محیط های کاری سبز، تمام معیارهای مورد نیاز برای بهبودی شرایط مردم و سیاره زمین را برآورده می کنند. این محیط ها، سلامتی و رفاه مردم را بهبود می بخشند و راندمان انرژی و خلاقیت را می افزایند.
زیرساخت های سبز، مزایای آب و هوایی واضحی نیز دارند. پژوهش شورای ساختمان سبز استرالیا نشان داد که با افزودن دیوارها و سقف های سبز و سایر تجهیزات کم مصرف مانند لامپ های LED، پنجره های بیشتر برای افزایش میزان نور روز و اصلاح سیستم های تهویه برای بازیابی گرما بجای دفع گرما می توان میزان انتشار گازهای گلخانه ای را کم کرد.
پژوهش شورای ساختمان سبز استرالیا نشان داد که با افزودن دیوارها و سقف های سبز و سایر تجهیزات کم مصرف مانند لامپ های LED، پنجره های بیشتر برای افزایش میزان نور روز و اصلاح سیستم های تهویه برای بازیابی گرما بجای دفع گرما می توان میزان انتشار گازهای گلخانه ای را کم کرد.
کاهش میزان هدر رفتن آب
ساختمان های سبز که توسط "شورای ساختمان سبز هندوستان"(IGBC) تایید شده اند، در مقایسه با ساختمان های معمولی هندوستان، ۲۰ تا ۳۰ درصد کاهش مصرف آب و ۴۰ تا ۵۰ درصد صرفه جویی در مصرف آب را دارند.
پژوهش ها نشان داده اند، ساختمان های سبزی که گواهینامه ستاره سبز را در استرالیا دریافت کرده اند، تا ۵۱ درصد در مصرف آب شرب صرفه جویی می کنند و میزان انتشار گازهای گلخانه ای آنها تا ۶۲ درصد نسبت به قبل کاهش پیدا می کند.
بررسی ها نشان می دهند ساختمان های سبز که گواهینامه ستاره سبز را در آفریقای جنوبی دریافت می کنند، سالانه بین ۲۰ تا ۳۰ درصد در مصرف آب شرب صرفه جویی می کنند و در مقایسه با استاندارد صنعت، بطور متوسط بین ۳۰ تا ۴۰ درصد در انرژی و انتشار کربن سالانه صرفه جویی می کنند.
ساختمان های سبز که گواهینامه موسوم به "LEED" را در آمریکا و سایر کشورها دریافت می کنند، ۱۱ درصد آب کمتر و ۲۵ درصد انرژی کمتری نسبت به ساختمان های غیر سبز مصرف می کنند.
محافظت از تنوع زیستی و اکوسیستم ها
ساختمان سبز با استفاده کارآمد از انرژی، آب و سایر منابع، از اکوسیستم ها محافظت می کند. همچنین، از انرژی های تجدیدپذیر مانند انرژی خورشیدی استفاده می نماید. در این ساختمان ها بطور معمول اقداماتی برای کاهش آلودگی و ضایعات و همین طور استفاده مجدد و بازیافت مواد انجام می شود. موادی که استفاده می شوند، غیر سمی، اخلاقی و پایدار هستند.
محیط زیست در طراحی، ساخت و بهره برداری مورد توجه قرار می گیرد و بدین ترتیب، امکان سازگاری با محیط درحال تغییر فراهم می شود.
مزایای اقتصادی
ساختمان های سبز، ارزش ملک را بالاتر می برند. اقدامات جهانی در زمینه راندمان انرژی می توانند حدود ۲۸۰ تا ۴۱۰ میلیارد یورو در هزینه های انرژی صرفه جویی کنند. ساختمان های سبز خواه نوساز خواه بازسازی شده، هفت درصد افزایش ارزش دارایی را نسبت به ساختمان های سنتی دارند.
مزایای اجتماعی
کیفیت زندگی ساکنین ساختمان های سبز در طراحی، ساخت و بهره برداری مورد توجه قرار می گیرد و سلامتی و راحتی آنها را بهبود می بخشد. بررسی ها نشان می دهند که کیفیت بهتر هوای داخل ساختمان، بهبود عملکرد را به همراه دارد. کارکنان ادارات سبز و دارای تهویه مناسب، ۱۰۱ درصد افزایش در نمرات شناختی عملکرد مغز خود ثبت می کنند.
کارکنان ادارات سبز و دارای تهویه مناسب، ۱۰۱ درصد افزایش در نمرات شناختی عملکرد مغز خود ثبت می کنند.
ساختمان های سبز یاری گر دولت ها و شرکت های آب و برق برای ارائه آموزش و تشویق سکونت در این ساختمان ها و راندمان انرژی هستند. همچنین، کلاس های رایگان، انجمن های عمومی و آموزش های فنی ارائه می شوند که می توانند فشار بر زیرساخت های محلی را به حداقل برسانند. این کار، فرصت هایی را برای خانه های فعلی فراهم می آورد تا به آسانی و با قیمت مناسب "سبز" شوند و به ساختمان هایی پایدار، غیر سمی، با حداقل کاربرد آب و انرژی تبدیل گردند.
اهداف ساختمان های سبز
یکی از اهداف اصلی ساختمان های سبز این است که زمین را پایدارتر کنند اما اهداف ساختمان های سبز واقعا عمیق تر از این است. هنگامی که تصمیم به سبز شدن بگیرید، هدف شما کمک به حفظ محیط زیست بدون ایجاد اختلال در زیستگاه های طبیعی اطراف آن خواهد بود.
هنگامی که یک پروژه ساختمانی شروع می شود و زیستگاه های طبیعی اطراف خودرا مختل می کند، در حقیقت می تواند تأثیری بر حیات وحش و محیط زیست داشته باشد.
حتی کوچک ترین تغییراتی که می توان آنها را انجام داد، به ارتقای سیاره زمین و تبدیل کردن آن به مکان بهتری جهت زندگی همه ساکنان از گیاهان و حیوانات گرفته تا انسان ها کمک می کنند.
با توجه به این اهداف، ساختمان سبز چیزی است که همه باید واقعا به آن توجه نمایند. اگر قصد بازسازی خانه خودرا ندارید، می توانید فقط چند تغییر سبز را در خانه خود ایجاد کنید تا مطمئن شوید که به اهداف زیست محیطی خود می رسید.
معایب ساختمان های سبز
به رغم وجود چنین مزایای قابل توجهی، ساختمان های سبز می توانند با معایبی نیز همراه باشند که تعدادی از آنها به شرح زیر هستند.
محل ساخت
از آنجائیکه ساختمان های سبز برای کسب انرژی به خورشید وابسته هستند، باید در موقعیتی قرار بگیرند که بهترین میزان دریافت نور خورشید را داشته باشد. این امر ممکنست مستلزم قرار گرفتن ساختمان های سبز در مقابل سایر خانه های محله باشد.
دسترسی
یافتن مصالح برای ساخت چنین ساختمان هایی، به ویژه در مناطق شهری که حفظ محیط زیست اولین گزینه مورد نظر مردم نیست، کاری دشوار است. بدین سبب حمل و نقل مصالح برای این نوع ساختمان ها می تواند هزینه زیادی نسبت به یک ساختمان استاندارد داشته باشد.
بدون خاصیت خنک کننده هوا
ساختمان های سبز برای تولید برق با گرما کار می کنند؛ بدین سبب برای مناطق گرم طراحی نشده اند. این ساختمان ها هیچ سیستم تهویه ای ندارند؛ بدین سبب به دستگاه های تهویه مطبوع نیاز خواهند داشت که سبب می شود این ساختمان ها به چیزی جز ساختمان سازگار با محیط زیست تبدیل شوند.
زمان ساخت بلندمدت
ساختمان ها به فرصت بیشتری برای طراحی و ساخت نیاز دارند. طرح های ساختمان سبز، روش خاصی را اتخاذ می کنند که شرایط محیطی اطراف را در نظر می گیرد.
هزینه بالای ساخت و ساز
ساخت ساختمان های سبز هم اکنون به هزینه بیشتری نسبت به ساختمان های معمولی نیاز دارد برای اینکه این ساختمان ها به مواد طبیعی زیادی وابسته هستند که ممکنست در همه زمان ها و مکان ها در دسترس نباشند.
ساختمان سبز باید ساخته شود یا خیر؟
بعد از روشن شدن مزایا و معایب ساختمان های سبز، حالا می توان اظهار داشت که ساخت این ساختمان ها یک ایده کاربردی است که باتوجه به مزایای قابل توجه آنها، در خیلی از مکان ها و کشورها قابل اجرا می باشد. با این وجود، باتوجه به شرایط محیطی ویژه، مصالح ساختمانی و مواردی از این دست، نمی توان این ساختمان ها را بعنوان یک راهکار اساسی برای مشکل مسکن در همه مکان ها در نظر گرفت.
منبع: نیو وبلاگ
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب