محققان بررسی كردند

راهبردهای دستیابی زنان به فرصت های شغلی مناسب

راهبردهای دستیابی زنان به فرصت های شغلی مناسب نیو وبلاگ: اشتغال زنان و دستیابی آنها به فرصت های شغلی مناسب، امر مهمی برای جامعه است که مزایای بی شماری را برای توسعه به همراه دارد. پژوهشگران کشور در یک مطالعه پژوهشی در این خصوص، به ارزیابی کیفی راهبردهای زنان در دستیابی به فرصت های شغلی پرداخته اند.



به گزارش نیو وبلاگ به نقل از ایسنا، خودشکوفایی و رشد، یکی از مهمتـرین احتیاجـات انسـان اسـت کـه دانشمند بزرگ، مـازلو، آنرا بـه عنـوان آخرین مرحله از سلسله مراتب نیازها در طول زندگی باز می شناسد. اشتغال، عرصـه ای کلیـدی برای رخداد رشد و خودشکوفایی است و دستیابی بـه فرصـت هـای شـغلی مطلـوب، عموماً دغدغه ای مشترک بین عاملان اجتماعی مختلف است. بنابراین، دور از انتظار نیسـت کـه رقابت های فراوانی بر سر تصاحب چنین فرصت هایی روی دهد. در این بـین، زنـان همـواره از گذشته های دور برای به اثبات رسانیدن خود در حوزه های مختلف اقتصادی، اجتماعی و همین طور دستیابی به شغل مناسب و گرفتن مراتب بالاتر در موقعیت های شغلی، از طرف جنس مخالف گرفتار موانع و چالش های فراوانی بوده اند. به همین سبب پروسه دستیابی زنان به کار و جایگـاه مناسـب در جامعه، ماهیتی بحث برانگیز به خود می گیرد.

بنا بر نظرات متخصصان، با وجود اهمیت مشارکت اجتماعی و اقتصادی زنان در امر توسعه همه جانبه، همـواره حضـور ایشـان در حوزه هایی خارج از خانه بمنظور انجام کارهای درآمدزا تحت تأثیر عواملی مختلف محیطی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگـی و سیاسـی، محل مناقشه و با تغییراتـی گسـترده رو به رو بوده است. بر اسـاس نتایج سرشماری در رابطه با اشتغال زنان می توان اذعان داشت عملکرد زنـان در حیطـه هـای شـغلی و غیرشغلی نظیر مشارکت های سیاسی و جنبش های اجتماعی با روندی تصاعدی روبرو بوده اسـت. میزان مشارکت و اشتغال زنان در سال ۱۳۸۰ معادل حدود ۱۶ درصد برآورد شـده اسـت، در حـالی کـه واکاوی این متغیر در سال ۱۳۸۵ با افزایشی حدودا سه درصدی همراه شده است. ایـن رونـد رو بـه رشد در سال ۱۳۹۰ برای مدتی با کاهشی یک درصدی مواجه گردید، اما در سـال ۱۳۹۵ افزایشـی چشم گیر معادل حدود ۲۰ درصد داشته است. این آمارها نشان می دهند که باتوجه به حضور موثر زنان در جامعه، توجه به مشکلات آنان در دستیابی به فرصت های شغلی مناسب از اهمیت بالایی برخوردارست.

در این زمینه، پژوهشگران دانشگاه فردوسی مشهد مبادرت به انجام یک مطالعه پژوهشی کرده اند که در آن به بررسی کیفی راهبردهای زنان در دستیابی به فرصت های شغلی پرداخته شده است.

آن ها برای انجام این تحقیق کیفی که با تمرکز بر شهر مشهد اجرا شده است، مصاحبه های نیمه ساختاریافته ای را با نوزده تن از زنان شاغل در این شهر صورت داده و سپس داده های حاصله را تحلیل و بررسی نموده اند.

مطابق با نتایج این تحقیق، پدیده مرکزی تحت عنوان «کاریابی زنان: موازنه میان هویت یابی، امنیت جویی و استقلال طلبی» صورت بندی شد. این پدیده با مجموعه ای از شرایط زمینه ای از قبیل «گسترش فرصت های شغلی ناپایدار در بازار کار» و «تحول در معیارهای اعتباریابی زنان در جامعه ایرانی»، شرایط علی همچون «چگالی زنان شاغل در شبکه اجتماعی پیرامونی»، «چالش های نقشی- هویتی» و «برخورداری از مهارت ها و مدارک حرفه ای» و همین طور شرایط مداخله ای مانند «تحصیلات»، «تأهل و تجربه اقتصادی در رابطه با آن» و «تجربه زیسته در خانه پدری» احاطه شده است.

به گفته مهدی کرمانی، استادیار و پژوهشگر علوم اجتماعی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دکتر علی شریعتی دانشگاه فردوسی مشهد و سه همکار دیگرش، اتخاذ راهبردهایی نظیر «پرسه زنی در بازار کار»، «تجربه های کارآفرینانه»، «کاریابی مبتنی بر تجارب پیشین» و «تکیه بر رسانه های اجتماعی پیرامونی»، پیامدهایی از قبیل «اولویت یابی درآمد بر امنیت شغلی»، «استقلال نسبی اقتصادی زنان» و «زنانه شدن تدریجی بازار کار» به همراه داشته است.

این پژوهشگران می گویند: «تحقیق ما نشان داد زنان هر چه از تحصیلات بالاتر و مدارک و مهارت های فنی و تخصصی بیشتری برخوردار باشند، در پروسه اشتغال یابی با موفقیت بیشتر و سریع تر بـه نتیجه خواهند رسید».

اما بگفته آنها، «تمامی زنـان بـه هنگـام اشـتغال یـابی در معیارهایی شامل امنیت شغلی، هویت یابی و استقلال اقتصادی یک نظر و در راستای رسیدن بـه آن تلاش هایی را صورت می دهند».

بر اساس این تحقیق که نتایج آن در فصلنامه «پژوهشنامه زنان» متعلق به پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی انتشار یافته است، قرارگیری در پروسه اشتغال یابی و دسـتیابی بـه شغل نه فقط مزایای اقتصادی - اجتماعی به زنان اعطا می کند بلکه سبب آشنایی بـا شـیوه هـای زیست مستقل و مؤثر در جامعه می شود.

کرمانی و همکارانش در آخر اشاره کرده اند، «با عنایت به اینکه اشتغال زنان بـیش از تامین درآمـد، مزایای مؤثر دیگری بر توانمندی اجتماعی، خانوادگی و روانی ایشان دارد پیشنهاد می شود در سیاست گذاری حوزه اشتغال به بسترسازی برای تجربه های منعطـف شـغلی بـرای زنـان بـا درنظر داشتن اقتضائات زندگی فردی و خانوادگی بانوان و همین طور بهینه سـازی نظـام حمایـت حقوقی از زنان در محیط های حرفه ای تاکید و تمرکز صورت گیرد».



منبع:

0.0 / 5
380
1403/02/27
17:08:03
تگهای مطلب: اقتصاد , پژوهش , پژوهشگر , دانشگاه
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
X
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۹ بعلاوه ۲
newweblog.ir - حقوق مالکیت معنوی سایت نیو وبلاگ محفوظ است

نیو وبلاگ

وبلاگ عمومی