عصاره رزماری؛ آنتی بیوتیك طبیعی

افزایش ماندگاری شیر با عصاره رزماری

افزایش ماندگاری شیر با عصاره رزماری به گزارش نیو وبلاگ، پژوهشگران ایرانی با بررسی خواص آنتی اکسیدانی و ضدمیکروبی عصاره گیاه رزماری، امکان استفاده از این عصاره را در شیر پاستوریزه برای افزایش ماندگاری و ایمنی آن مورد مطالعه قرار داده اند.



به گزارش نیو وبلاگ به نقل از ایسنا، در دنیای امروز، محصولات لبنی نقش بسیار مهمی در تغذیه انسان ها دارند. اما در طول مراحل تولید، نگهداری و عرضه، این محصولات بخصوص شیر، امکان دارد با میکروارگانیسم های مختلفی آلوده شوند. اگر شرایط بهداشتی به درستی رعایت نشود، امکان فساد میکروبی افزایش خواهد یافت که می تواند بر سلامت مصرف کنندگان تاثیر منفی بگذارد. محصولات لبنی مانند شیر جهت استفاده بهتر و طولانی تر باید دارای خصوصیت های خاصی باشند که از فساد آنها جلوگیری نماید و در عین حال خواص مفیدی برای سلامت بدن داشته باشد.

شیر یک ماده غذایی بسیار فسادپذیر است و بنابراین احتیاج به تدابیری برای افزایش ماندگاری آن وجود دارد. مهم ترین عامل محدودکننده عمر مفید شیر پاستوریزه، فساد میکروبی است. رشد و فعالیت میکروب ها به علت تأثیرات منفی که بر کیفیت شیر دارند، زمان نگهداری شیر را بسیار کوتاه می کند. از طرفی، استفاده از ترکیبات آنتی اکسیدانی طبیعی که بتوانند از اکسیداسیون مواد غذایی جلوگیری نمایند، می تواند نقش مهمی در افزایش ماندگاری و کیفیت محصولات لبنی ایفا کند.

در این راستا، زهرا ایزدی از گروه علوم و مهندسی باغبانی مجتمع آموزش عالی نهاوند دانشگاه بوعلی سینا، با همکاری بیمارستان بعثت همدان، مطالعه ای را جهت بررسی خواص آنتی اکسیدانی و ضدمیکروبی عصاره هیدرواتانولی گیاه رزماری انجام داده اند. هدف این پژوهش، یافتن راهی طبیعی و موثر برای افزایش ماندگاری و ایمنی شیر پاستوریزه بود.

این مطالعه در سال ۱۴۰۱ در مجتمع آموزش عالی نهاوند انجام شد. محققان برای اندازه گیری مواد موجود در عصاره رزماری و همینطور فعالیت آنتی اکسیدانی این عصاره از روش ها و آزمایش های خاص علمی بهره برده و نتایج را با یک آنتی اکسیدان مصنوعی مقایسه کردند. برای ارزیابی اثر ضدمیکروبی عصاره رزماری روی باکتری ها نیز، از یک روش آزمایشگاهی استفاده شد و کمترین مقدار لازم برای پیشگیری از رشد و کشتن باکتری ها تعیین شد.

یافته های این تحقیق نشان داد که عصاره رزماری بیشترین تاثیر را بر روی باکتری استافیلوکوکوس اورئوس داشت. حداقل غلظت مهارکنندگی عصاره اتانولی این گیاه بسته به نوع باکتری متفاوت بود و بین ۵ تا ۱۲.۵۰ میلی گرم بر میلی لیتر متغیر بود.

نتایج نشان داد که افزودن عصاره رزماری با غلظت ۰.۵ درصد به شیر ضمن داشتن خصوصیات حسی قابل قبول، به صورت مفهوم داری جمعیت میکروبی را کاهش داده و زمان ماندگاری شیر را زیاد می کند.

در نتیجه گیری این مطالعه، محققان بیان نمودند که عصاره هیدرواتانولی رزماری تاثیر قابل توجهی در پیشگیری از رشد میکروارگانیسم های بیماری زا و عامل فساد دارد. بنابراین، میتوان از این عصاره بعنوان یک آنتی بیوتیک طبیعی در شیر بهره برد.

بر اساس این نتایج، عصاره هیدرواتانولی یا همان عصاره آب-الکلی رزماری دارای ظرفیت بالای مهار رادیکال های آزاد است و اثرات ضدمیکروبی بر سویه های مختلف باکتریایی بخصوص باکتری های گرم مثبت دارد. باکتری های استافیلوکوکوس اورئوس و سودوموناس آئروژینوزا بیشترین و کمترین حساسیت را نسبت به این عصاره نشان دادند.

همچنین، با افزایش غلظت عصاره، میزان رشد باکتری ها در شیر بشدت کاهش پیدا کرد. غلظت ۰.۷۵ درصد عصاره هیدرواتانولی رزماری بیشترین اثر ضدمیکروبی را نشان داد، اما به علت تغییرات ظاهری و حسی نامطلوب در شیر، غلظت ۰.۵ درصد بعنوان بهترین مقدار پیشنهاد شد.

در آخر لازم به اشاره است که نتایج این پژوهش در مجله «ارمغان دانش» وابسته به معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی یاسوج انتشار یافته اند. این نتایج نشان می دهند که استفاده از عصاره های طبیعی مانند رزماری می تواند یک چاره موثر و ایمن برای افزایش ماندگاری و ایمنی مواد غذایی باشد.




منبع:

0.0 / 5
343
1403/05/03
20:18:57
تگهای مطلب: پزشكی , پژوهش , تحقیقات , دانشگاه
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
X
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۵
newweblog.ir - حقوق مالکیت معنوی سایت نیو وبلاگ محفوظ است

نیو وبلاگ

وبلاگ عمومی