تأثیر فناوری های نوین بر افزایش بهره وری گیاهان در شرایط كم آبی

آیا آب مغناطیسی، راهی برای مقابله با خشکسالی است؟

آیا آب مغناطیسی، راهی برای مقابله با خشکسالی است؟ به گزارش نیو وبلاگ، کمبود منابع آبی و خشکسالی های متوالی به یکی از بزرگ ترین چالش های کشاورزی در مناطق خشک تبدیل گشته است. روش های جدید علمی برای بهبود عملکرد محصولات و کاهش مصرف آب می توانند امیدی تازه برای این بخش فراهم نمایند.



به گزارش نیو وبلاگ به نقل از ایسنا، در مناطق خشک، محدودیت منابع آبی یکی از اصلی ترین موانع برای رشد پایدار کشاورزی است. افزایش دمای زمین و تغییرات اقلیمی هم این چالش ها را تشدید کرده اند. از طرفی، استفاده از آب هایی باکیفیت پایین، نظیر آب های حاوی املاح زیاد، مشکلاتی مانند کاهش عمر سیستم های آبیاری و کاهش بهره وری را به دنبال داشته است. بنابراین، تحقیقات زیادی در سراسر دنیا با هدف استفاده بهینه از منابع آبی و بهره گیری از تکنولوژی های جدید برای بهبود کشاورزی در حال انجام می باشد. روش های مختلف، همچون کاربرد فناوری های مغناطیسی برای بهبود کیفیت آب و افزایش بازده محصولات، بعنوان راهکارهای امیدوارکننده ای مطرح شده اند. این شیوه ها می توانند تأثیرات مثبتی بر کاهش اثرات تنش های آبی داشته باشند.

فناوری آب مغناطیسی یکی از این شیوه هاست که بر پایه تغییر خواص فیزیکی و شیمیایی آب عمل می کند. بر مبنای پژوهش های انجام شده، آبیاری با آب مغناطیسی می تواند نفوذپذیری آب در خاک را افزایش دهد و تبخیر سطحی را کم کند. این مورد به بهبود دسترسی گیاه به مواد مغذی و کاهش مصرف آب کمک می نماید. به همین دلیل، بررسی علمی اثر این فناوری بر محصولات زراعی، بخصوص در مناطق کم آب، از اهمیت زیادی برخوردار می باشد.

در پژوهشی که توسط محمدرضا یزدانی، دانشیار گروه بیابان زدایی دانشکده کویرشناسی دانشگاه سمنان، و یکی از همکاران دانشگاهی او انجام شده است، تاثیر استفاده از آب مغناطیسی بر رشد و عملکرد دو محصول ذرت و چای ترش بود که هر دو به طور گسترده در مناطق خشک کشت می شوند، مطالعه گردیده است.

در این پژوهش که در مزرعه آموزشی و تحقیقاتی دانشگاه سمنان اجرا شد، محققان سه نوع تیمار آب مغناطیسی شامل آب مغناطیسی ساده، آب الکترومغناطیسی با دامنه بالا، و آب الکترومغناطیسی با دامنه کوتاه را بررسی کردند. یک گروه شاهد هم که با آب معمولی آبیاری می شد، درنظر گرفته شد. سپس تاثیر این تیمارهای آزمایشی بر خصوصیت های رشدی و عملکرد محصول، شامل وزن محصول و میزان رشد گیاهان، مورد ارزیابی قرار گرفت.

نتایج این پژوهش نشان داد که استفاده از آب مغناطیسی بر رشد و عملکرد گیاه ذرت اثر قابل ملاحظه ای نداشت، اما برای گیاه چای ترش مفید بود. بعنوان مثال، محصول چای ترش در تیمارهای مختلف آب مغناطیسی به میزان کمی افزایش پیدا کرد. البته برای گیاه ذرت هم میزان محصول در تیمارهای مختلف بیشتر از شاهد بود.

در مجموع، استفاده از آب مغناطیسی تاثیر مثبتی بر کاهش تبخیر سطحی و بهبود دسترسی گیاه به مواد مغذی داشت، اما نتایج نشان داد که این شیوه تاثیر قابل ملاحظه ای بر افزایش عملکرد محصولات در مقایسه با آبیاری معمولی نداشته است. این امر امکان دارد به علت شرایط خاک و عوامل دیگر باشد که در مطالعات آینده باید بررسی شوند.

محققان اعتقاد دارند که این نتایج به مفهوم بی تاثیر بودن فناوری آب مغناطیسی نیست، بلکه نشان دهنده احتیاج به بررسی های دقیق تر و آزمایش های بیشتر در شرایط مختلف است. همینطور تاثیر این فناوری بر کاهش شوری خاک و افزایش کارآمدی مصرف آب در گیاهان دیگر هم می تواند مبحث تحقیقات آینده باشد. این پژوهش، باآنکه در بعضی زمینه ها نتایج مثبت به همراه داشته، اما ضرورت انجام مطالعات تکمیلی برای دستیابی به نتایج قطعی تر را آشکار می کند.

گفتنی است نتایج این مطالعه در فصلنامه علمی «پژوهش آب در کشاورزی» وابسته به مؤسسه تحقیقات خاک و آب انتشار یافته اند. نتایج به دست آمده از این پژوهش می توانند به محققان و کشاورزان در بهبود شیوه های مدیریت منابع آبی و استفاده از تکنولوژی های جدید در کشاورزی کمک کنند.





منبع:

0.0 / 5
11
1403/10/02
10:53:48
تگهای مطلب: پژوهش , تحقیقات , تكنولوژی , دانشگاه
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
X
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۳
newweblog.ir - حقوق مالکیت معنوی سایت نیو وبلاگ محفوظ است

نیو وبلاگ

وبلاگ عمومی