دبیرخانه ملی پرنده نگری با هدف توسعه زیستگاه ها به وجود آمد
نیو وبلاگ: دبیرخانه ملی پرنده نگری با هدف توسعه پرنده نگری و توسعه زیستگاه ها با رونمایی از پوستر توسط رییس سازمان صیانت از محیط زیست، کار خودرا از هجدهمین نمایشگاه بین المللی تهران شروع کرد.
به گزارش نیو وبلاگ به نقل از مهر، در شروع دهه ۸۰ شمسی و با آغاز فعالیت اکوتوریسم و زیر شاخه های آن در ایران، پرنده نگری باب شد ولی تا آن زمان معادل مشخصی برای واژه Birdwatching و Birdwatcher وجود نداشت و هر کسی کلمه مورد علاقه خویش را معادل سازی کرده و بیان می کرد. از آن جمله میتوان به کلمات تماشای پرندگان و تماشاچی پرنده، پرنده پایی و پرنده پا، پرنده بازی و پرنده باز، پرنده بینی و پرنده بین و … اشاره نمود. نهایتا کلمه پرنده نگری و پرنده نگر مورد تأیید قرار گرفت. پرنده نگری فعالیتی بر پایه احترام به طبیعت و لذت بردن از دنیای زیبا و پر راز و رمز پرندگان است. این فعالیت بیشتر به گردشگری نزدیک است و از زیر شاخه های مهم توریسم تلقی می شود. پرنده نگری جستجو و پیداکردن گونه های آزاد و وحشی پرندگان، لذت از تماشای آنها، در صورت امکان عکس برداری از آنها و اضافه کردن نام و بقیه مشخصات گونه به فهرست مشاهدات (Life List) هر فرد است. اصولاً پرنده نگری یک فعالیت تفریحی _ علمی بوده که به واسطه داشتن جاذبه های فراوان مورد استقبال خیلی از مردمان علاقه مند به طبیعت قرار گرفته است. هم اکنون پرنده نگری پرطرفدارترین و پردرآمدترین شاخه اکوتوریسم در دنیاست. به صورتی که پرنده نگری یکی از تفریحات محبوب ده ها میلیون نفر در سراسر جهان بحساب می آید. جاذبه دیگر این فعالیت، محل اجرای آن است. برای تماشای پرندگان آزاد و وحشی باید به محیط باز و طبیعت رفت. امکان دارد ساعت ها و گاهی روزها در طبیعت به دنبال پرنده ها گشت.
پرنده نگرها اشخاصی مشتاق و درحال مطالعه، سفر و کوشش برای جستجو و یافتن پرنده های آزاد و وحشی، به ویژه گونه های جدید هستند. برای پرنده نگرها احترام به قوانین طبیعت و رعایت کلیه اصول در رابطه با اکوتوریسم یک اصل بحساب می آید. در خیلی از کشورهای پیشرفته، افراد از سنین پایین پرنده نگری را می آموزند و تلاش می کنند تا آخر عمر بتوانند تمام یا اغلب پرندگان دنیا را رکورد کرده و از تماشای آنها لذت ببرند. با اینکه غالب پرنده نگرها تحصیلات در رابطه با پرنده و طبیعت ندارند، اما خیلی از آنها به واسطه علاقه مندی، استمرار در کار و ارتباط مستقیم با پرنده ها، جزو محققین و دانشمندان برجسته در زمینه پرندگان هستند و گزارشات و مقالات آنها در مجامع علمی مورد پذیرش و احترام است. شرط موردنیاز برای پرنده نگر شدن علاقمندی به طبیعت و دنیای زیبای پرندگان است که با تجهیز شدن به وسایل لازم و شروع سفر، این امر محقق می شود. با این تعریف همه افراد خانواده و یا جامعه فارغ از نوع جنسیت، سن و سال، موقعیت اقتصادی و اجتماعی، می توانند یک پرنده نگر خوب و حرفه ای باشند. به دنبال این مورد در سالهای گذشته اقداماتی برای ترویج پرنده نگری انجام می گرفت. پیش از این باشگاه پرنده نگری ایرانی ها تشکیل شده بود و جسته و گریخته فعالیتهایی در سطح کشور برای این منظور انجام می شد. اما این دفعه در حاشیه هجدهمین نمایشگاه بین المللی گردشگری و صنایع وابسته دبیرخانه ملی پرنده نگری توسط استان خوزستان ایجاد و یک غرفه را به خود اختصاص داد. هدف از تشکیل این دبیرخانه ملی، شناسایی پرندگان و ترویج فرهنگ پرنده نگری برای مردم است. بعد از ایجاد این غرفه، دبیرخانه فعالیت خویش را به شکل رسمی تر آغاز می کند. رضا علی اصل مدرس اکوتوریسم و پرنده نگری در گفتگو با خبرنگار مهر در اینباره بیان نمود: محافظت از زیستگاه ها و توسعه پرنده نگری همچون اهداف این دبیرخانه بوده است. وی اظهار داشت: پرنده نگری جزو معدود شاخه های گردشگری می باشد که یک توریست برای آن به شکل تخصصی وارد ایران می شود. ما در این غرفه سعی کردیم تا پیوند جوامع محلی را با پرنده نگری مشخص و معرفی نماییم در این غرفه جوراب هایی با نقش پرنده برای معرفی به نمایش گذاشته شده که حاصل دسترنج بانوان است. همینطور پرنده های چوبی ساخته شده را در غرفه گذاشته ایم که یک هنرمند آنرا ساخته است. ما نباید پرندگان و زندگی آنها را دور از خودمان بدانیم باید آنقدر مردم را در رابطه با زندگی آنها درگیر نماییم که روی محیط زیست پرندگان حساسیت نشان دهند.
علی اصل اظهار داشت: از طرفی تمام بخش ها و ارگان هایی که به پرنده نگری ربط دارند در این غرفه حضور پیدا کردند همچون منابع طبیعی، دفتر محافظت از تالاب ها، اداره کل میراث فرهنگی استان خوزستان، محیط زیست، وزارت میراث فرهنگی کمیته طبیعتگردی و غیره. همینطور در این غرفه از کتاب «پرندگان خراسان جنوبی» هم رونمایی گردید. ایران دارای ۵۷۷ نوع گونه پرنده است که ۴۰۴ گونه آن در استان خوزستان است. بنابراین دبیرخانه آن برای نخستین بار از جانب محیط زیست استان خوزستان و وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی افتتاح شد. چون این استان از نظر تنوع پرندگان در کشور دارای رتبه اول است. حالا مقرر است محیط زیست، مناطق حفاظت شده مستعد برای پرنده نگری و مسیرهای پرنده نگری را به دبیرخانه اعلام نماید تا میراث فرهنگی با سازوکارهای موجود نظیر فعالان موسساتی که دوره های پرنده نگری را آموزش دیده اند، مسیرها را به گردشگران معرفی کنند تا پرنده نگاری رونق یابد. همینطور در نمایشگاه گردشگری طی مراسمی با حضور شینا انصاری، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان محافظت از محیط زیست و محمد جهانشاهی دبیر کمیته ملی طبیعت گردی و گردشگری سبز وزارت میراث فرهنگی در نمایشگاه بین المللی گردشگری از پوستر دبیرخانه ملی پرنده نگری ایران رونمایی گردید. رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در بازدید از این نمایشگاه اظهار داشت: حفظ زیبایی های طبیعت و در عین حال توجه به مخلوقات خداوند و پیشگیری از صدمه به آنها، بسیار پرارزش است. ما درحال تنظیم ضوابطی با وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در حوزه گردشگری سبز هستیم که در نتیجه آن، گردشگری پایدار را توسعه خواهیم داد و ضمن توسعه گردشگری، خطرات کمتری برای زیستگاه های طبیعی ایجاد خواهیم کرد. وی در رابطه با وظایف سازمان حفاظت محیط زیست در توسعه گردشگری هم عنوان کرد: وظیفه ما محافظت از عرصه های محیط زیستی است و در این راستا تلاش می نماییم صدمه های کمتری به زیستگاه های طبیعی و محیط زیست وارد شود.
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب