یادداشت،

پدر فناوری هسته ای ایران به روایت جامعه شناس همدانی

پدر فناوری هسته ای ایران به روایت جامعه شناس همدانی نیو وبلاگ: همدان اکبر اعتماد، بنیانگذار دانشگاه بوعلی سینا و «پدر فناوری هسته ای ایران»، ساکن فرانسه در 22 فروردین در سن 95 سالگی در این کشور از دنیا رفت.


اسدالله نقدی، جامعه شناس و استاد دانشگاه بوعلی سینا به مناسبت درگذشت اکبر اعتماد یادداشتی را در اختیار ایسنا گذاشت در این یادداشت آورده است:
اکبر اعتماد در شب مذاکرات ایران و آمریکا بدرود حیات گفت مردی که مورد احترام سلیقه های مختلف اجتماعی و سیاسی در ایران قبل و پس از انقلاب بود.
بالاتر از هر چیزی او را به عنوان نخستین رییس سازمان انرژی اتمی ایران می شناسند و کتاب ها، مصاحبه ها، در قاب تاریخ شفاهی توسط آقای دهباشی و کتاب دیگری در پرتگاه حادثه و بخشی هم در دانشگاه بوعلی سینا برای تدوین تاریخ دانشگاه بوعلی سینا قابل دسترس و مطالعه است. درباره ی او بسیار نوشتند و می شود نوشت به خصوص داستان پُر دامنه «اتم».
اما من در آن زمینه صلاحیت و تخصص لازم را ندارم و اساسا شناخت شخصیت و افکار و ایده های این دانشمند علاقمند به سرنوشت ایران و آموزش عالی آنرا به حد کفایت هم ندارم، تنها دو بار ایشان را از نزدیک ملاقات کردم، یکبار در هتل امیران همدان حدود دو ساعت و یکبار هم ایشان را از همدان تا تهران در ماشین دانشگاه به نمایندگی از هیأت رئیسه دانشگاه همراهی کردم.
اما در اینجا قصد دارم به بهانه گرامیداشت یاد این دانشمند فرزانه و میراث او به اساسنامه تأسیس دانشگاه بوعلی سینا اشاره کنم که او موسس و مؤسس آن بوده است.
همدان شهر عقل و عشق و علم و عرفان و ادبیات و تاریخ است. قدیمی ترین شهر دولتی ایران و سرزمین بزرگان. لابد انتظار می رود وقتی در چنین شهری قرار باشد دانشگاه تاسیس کرد و مزین به نام بوعلی، باید دانشگاهی در شأن کهن شهر همدان و مفاخر علمی و اجتماعی و مشاهیر آن باشد.
بررسی متن اساسنامه دانشگاه بوعلی نشان داده است طراحان و بنیانگذاران این دانشگاه چقدر به چند خاصیت مهم مورد نیاز روز گذشته و امروز ایران و منطقه واقف و آگاه بودند. نهاد دانشگاه در ایران بسیار سابقه درخشانی دارد و یونسکو «جندی شاپور ایران» را به عنوان باسابقه ترین دانشگاه جهان ثبت و به رسمیت شناخته است.
میراث بوعلی سینا در همدان هم دست کمی از یک دانشگاه ندارد. اساسنامه دانشگاه بوعلی در ۱۳۵۳ تصویب شده و قاعدتاً در سالیان قبل از آن یعنی در سالیان ۵۲ و ۵۱ نوشته شده است.


در مقدمه اساسنامه اشاره شده است:
دانشگاه بوعلی اساساً یک دانشگاه توسعه ای است که فعالیتهای آموزشی و پژوهشی خودرا با نیازهای جامعه هماهنگ و منطبق می کند.
برای تاسیس دانشگاه بوعلی بر اهداف قابل تحقق و عینی و مبتنی بر نیازهای روز جامعه اشاره شده است.
نظام آموزش عالی باید از الگوی صرف دانشگاهی، تجریدی، یکنواخت و غیرمنعطف به نظامی کارور (مفید و کاربردی) متنوع و منعطف و گسترده کار و مطالعه در محل و میدانی نه صرف کلاس و آموزش های خشک و نظری آموزش های دانشگاه در دو مجتمع یا خوشه به اسم مجتمع «رشد و تحول» و مجتمع آموزش طراحی و پیش بینی شده بود.
توجه به محیط زیست، توجه به جامعه روستایی، توجه به فرا رشته که پس از پنجاه سال امروز مبحث بین رشته ای خیلی جدی شده است، کارورزی، توجه به بافت اجتماعی و فرهنگی شهر و استان و منطقه در جای جای اساسنامه به مسئله برنامه ریزی منطقه ای اشاره و تأکید گردیده است.
در کنار سابقه تاریخی دراز دامنه شهریت همدان اما استان تعداد قابل توجهی سکونتگاه روستایی (۱۲۱۰ روستا) و نسبت بالای جمعیت روستایی و کشاورزی دارد و یکی از سه خاصیت مهم و مزیت نسبی این استان استعداد قابل توجه کشاورزی است و در بعضی محصولات مانند سیر، سیب زمینی و گردو شاخص است در اساسنامه دانشگاه بوعلی سینا به این بستر اجتماعی و اقتصادی و اقلیم تأکید بارزی صورت گرفته است و کمک به افزایش دانش و آگاهی، رشد و بهبود کیفیت زندگی روستاییان همچون محور و ماموریت های دانشگاه لحاظ شده است.
یکی دیگر از ملاحظات درخشان در اساسنامه دانشگاه تقسیم آموزش ها به آموزش های پایه و تخصصی است. بااینکه در دانشگاه رشته جامعه شناسی به طور مستقل نبوده است اما سه استاد تمام وقت جامعه شناسی استخدام می کنند تا دروس سرویسی جامعه شناسی را به رشته های دیگر مانند علوم تربیتی و رشته کشاورزی ارائه کنند.
در سفری از همدان تا تهران ایشان همراهی می کردم و از دکتر اعتماد پرسیدم چه ضرورتی داشت شما در آن مقطع استاد جامعه شناسی داشته باشید؟ پاسخ ایشان بسیار عمیق بود و نشان از دید فراگیر و اجتماعی این مؤسس با بینش و آینده نگر گفتند یک مهندس کشاورزی یا یک پزشک حداقل سواد و دانش اجتماعی و مردم شناسی را برای کار با مردم لازم دارد و کار گروهی به علوم اجتماعی و انسانی نیاز دارد.
اکبر اعتماد در ایسنا -۱۳۹۲

منبع:

0.0 / 5
18
1404/01/29
11:50:27
تگهای مطلب: اقتصاد , پژوهش , جهان , دانشگاه
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
X
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۵
پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها

newweblog.ir - حقوق مالکیت معنوی سایت نیو وبلاگ محفوظ است

نیو وبلاگ

وبلاگ عمومی

نیو وبلاگ، صدای خودرا به گوش دیگران برسانید : وبلاگ شما، هویت شما