تاثیر تحقق خط مشی های شبكه ملی اطلاعات در توسعه و پیشرفت كشور

تاثیر تحقق خط مشی های شبكه ملی اطلاعات در توسعه و پیشرفت كشور به گزارش نیو وبلاگ ؛ />




مطابق با سند تببین الزامات شبكه ملی اطلاعات، این شبكه متشكل از زیرساخت های ارتباطی، مراكز داده ی توسعه یافته داخلی دولتی و غیردولتی و همین طور زیرساخت های نرم افزاری است كه در سراسر كشور گسترده شده است. این شبكه ظرفیت لازم برای " نگهداری و تبادل امن اطلاعات داخلی دركشور بمنظور توسعه ی خدمات الكترونیكی " و " دسترسی به اینترنت " بوسیله بستر ارتباطی باند پهن سراسری برای كاربران خانگی، كسب وكارها و دستگاه های اجرایی را فراهم می آورد. این شبكه تجمیع كننده شبكه های اختصاصی، محلی و ملی در كشور است كه از دو بخش اختصاصی و عمومی تشكیل می شود. بخش اختصاصی برای ارتباط و تبادل اطلاعات و خدمات دستگاه های اجرایی با یكدیگر و بخش عمومی برای ارائه خدمات به كاربران عمومی است و این دو بخش در نقاطی نظیر مراكز داده با یكدیگر اتصال دارند.
ایجاد و توسعه شبكه ملی اطلاعات یكی از الزامات برنامه پنجم در حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات است كه در برگیرنده اهداف راهبردی همچون فراگیری خدمات الكترونیك و افزایش بهره وری، كاهش وابستگی به شبكه اینترنت و توانایی اعمال مدیریت حداكثری بر دسترسی به آن، گسترش محتوای ایرانی اسلامی و بالا بردن سواد دیجیتال، افزایش كسب و كار دیجیتال و توسعه سهم ICT در اقتصاد كشور، افزایش امنیت و قابلیت اطمینان فضای دیجیتال است. برای تحقق جامعه­ای پویا و پیشرو، برخورداری از یك زیرساخت ارتباطی و اطلاعاتی قابل اطمینان، سهل الوصول، با قابلیت اجرای سریع، در كنار پایین بودن هزینه های اجرایی و بهره برداری از آن، به شرط تامین پهنای باند بالا كه در آن علاوه بر امكان دسترسی سهل سازمان ها، ادارات و عامه مردم به شبكه در یك بازه زمانی كوتاه، امكان اجرای كاربردهای مختلف روی آن وجود داشته باشد، امری اجتناب­ناپذیر می نماید. از جانب دیگر تجربیات موجود نشان میدهد برای ایجاد جامعه اطلاعاتی خرد محور­، توسعه اقتصاد دانش­بنیان و ساختار­های مناسب برای امور اجتماعی و زندگی روزمره شهروندان به برخورداری از یك شبكه ملی با پهنای باند وسیع نیاز است. بررسی­ها نشان می­دهد در فضای سایبری، حدود هشتاد درصد ارتباطات و تبادل اطلاعات، در داخل كشور صورت می گیرد (مبدا و مقصد ارتباطات داخل كشور هستند) و تنها كمتر از بیست درصد باقی­مانده در مقیاس بین المللی هستند. پس توسعه شبكه ملی اطلاعات با تامین پهنای باند وسیع، سهل الوصول و به خصوص ارزان قیمت بودن آن، بستر بسیار خوبی برای توسعه فناوری اطلاعات و به تبع آن توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در كشور است.
همین طور اجرا و پیاده سازی این شبكه دارای اثرات مثبت اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و امنیتی بسیاری برای كشور است. تجربیات جهانی حاكی از آنست كه شدت اثرپذیری فاكتورهای كلان اقتصادی از توسعه باندپهن نسبت به دیگر فاكتورهای توسعه ICT بیشتر است. یكی از نتایج ایجاد و توسعه شبكه ملی اطلاعات، افزایش ضریب نفوذ باندپهن كشور است كه نتایج تجربی حاكی از تاثیرات مستقیم افزایش ضریب نفوذ باند پهن بر اقتصاد كشورهاست.
ایجاد شبكه ملی اطلاعات بر اساس گزارش مركز ملی فضای مجازی، علاوه بر افزایش تولید بر ایجاد اشتغال نیز اثرگذار می باشد بطوریكه حجم عظیم كارهای مورد نیاز برای ایجاد این شبكه نیازمند تعداد نیروی انسانی قابل توجهی است. همین طور استفاده از تكنولوژی های هوشمند در صنایع الكترونیك، كشاورزی، سلامت، حمل و نقل و باند پهن بیشتر از ۷۰هزار شغل غیرمستقیم مانند تجارت الكترونیك، سلامت الكترونیك و دیگر خدمات الكترونیكی تا آخر سال ۲۰۱۴ ایجاد خواهدنمود.
دكتر فیروزآبادی رئیس مركز ملی فضای مجازی با اشاره به اینكه "برای ایجاد شغل نیازمند هزینه كردهای زیادی هستیم" گفته است: بعنوان نمونه در پتروشیمی به ازای هر شغل یك میلیارد تومان باید هزینه شود، اما اشتغال زایی در فضای مجازی بر طبق شبكه ملی اطلاعات ارزان است البته نیازمند توسعه شبكه ملی اطلاعات هستیم. از خاصیت های شبكه ملی اطلاعات ایجاد خدمت رسانی در روستاهاست و مشاغل روستایی از كاربران جدی ما هستند. او همینطور بیان داشته: پایه شبكه ملی ما اینترنت و قرارداد اینترنت است، برای اینكه كشوری كه تولید ناخالص ملی آن بیشتر از ۴۵۰ میلیارد دلار، قدرت خرید آن ۲۰۰ میلیارد دلار، صادراتش بیشتر از ۵۰ میلیارد دلار و صاحب رتبه های تك رقمی در حوزه های گوناگون علمی است هیچ گاه نمی تواند اینترنت خارجی را قطع یا محدود كند. پس تاثیر اقتصادی شبكه ملی اطلاعات در تولید ناخالص ملی، رشد اشتغال و كاهش قیمت كاربرنهایی و نظایر آن قابل ذكرمی باشد.
گفتنی است اشتغال غیرمستقیم و متحول شده ناشی از توسعه شبكه ملی اطلاعات بیشتر از اشتغال مستقیم آن بوده كه اثرات آن در مدت زمان طولانی تری مشخص خواهد شد. عرضه خدمات اینترنت از دو قسمت بستر انتقال یا خطوط مخابراتی و پهنای باند تشكیل شده است. پهنای باند اصلی ترین موضوع اینترنت در كشور است. آنچه اقتصاد اینترنت بر پایه آن بنا شده و مهم ترین كالای وارداتی سایبری است.
در واقع می توان گفت شبكه ملی اطلاعات بطور مستقیم با زندگی مردم سروكار دارد بطوریكه جمعیتی قابل توجهی از آنها در این فضا زندگی می كنند. هم اكنون استفاده از فضای مجازی نسبت به سال قبل حدود 20 درصد رشد كرده و همین طور پیچیده تر شده است. در این رابطه حكومت وظیفه دارد همان گونه كه در حوزه فیزیكی از مرزهای كشور محافظت می كند باید در فضای مجازی هم از اطلاعات داخلی كشور مراقبت كند. این در حالیست كه شبكه ملی اطلاعات باید به طوری طراحی و راه اندازی شود كه در چارچوب زیست بوم پایدار به مردم سرویس دهد.
از نقش های دیگرشبكه ملی اطلاعات میتوان به نقش شبكه ملی اطلاعات بعنوان تامین كننده زیرساخت دولت الكترونیكی و نقش شبكه ملی اطلاعات بعنوان تامین كننده زیرساخت خدمات چندرسانه یی اشاره داشت.
همین طور دسترسی مردم به محتوا و خدمات داخلی نباید منوط به اتصال به اینترنت باشد و آنچه شبكه ملی اطلاعات را از اینترنت متمایز می كند، ایجاد مزیت های رقابتی برای محتوا و خدمات داخلی از منظر كیفیت ارائه خدمت و قیمت دریافت خدمات نسبت به خدمات خارجی است. كشور های دیگری نیز شبكه ملی اطلاعات خودرا راه اندازی كرده اند و در بستر این شبكه پیشرفته خود خدماتی نظیر استفاده از پیام رسان ها و شبكه های اجتماعی را نیز برای مردمشان بصورت بومی فراهم نموده اند.
وقتی راجع به خدمات شبكه ملی اطلاعات صحبت می نماییم، منظورمان خدمات دولت الكترونیك نیست. این خدمات در بستر شبكه ملی اطلاعات شكل و نمو پیدا می كند. نكته مهم این است كه محتوا و سرویس های محتوایی باید روی شبكه ملی اطلاعات رشد و نمو پیدا كند و اگر احیاناً شبكه ضعفی داشته باشد در خدماتی كه باید ارائه كند، گرفتار مشكل می شود.

وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با اشاره به برقراری و سرویس دهی شبكه ملی اطلاعات در آبان ماه گذشته، با تاكید بر اینكه زیرساخت شبكه ملی اطلاعات پیشرفت قابل توجهی داشته، تصریح كرده است كه اگر زیرساخت شبكه ملی اطلاعات نبود، خدمات ابری داخلی نداشتیم و خیلی از زیرساخت های مهم دیگر امروز، شاید دو میلیون راننده تاكسی اینترنتی و مردم در عذابی بزرگ و مشكل بودند و بانك ها مختل بودند.

قابل ذكر است كه از تمام امكانات موجود اتصال به اینترنت مانند ADSL، WiMax، GPRS، 3G و غیره می توان برای اتصال به شبكه ملی اطلاعات استفاده نمود. همین طور برای بهره مندی از برخی خدمات چندرسانه ایی مانند IPTV و IPMedia نیاز به استفاده از تجهیزات اضافی است كه ارائه دهندگان این خدمات برای مشتركان خود تامین خواهند كرد.
شبكه ملی اطلاعات بعنوان زیرساخت ملی ارتباطی و اطلاعاتی و برای دسترسی با سرعت بالا به سایت های داخل كشور است بدین جهت در صورت بروز مشكل در دروازه های بین الملل و اینترنت، دسترسی به سایت هایی كه در كشور میزبانی می شوند، گرفتار مشكل نخواهد شد.
دسترسی مطمئن، ارزان و با كیفیت به اینترنت و خدمات ارتباطی از عوامل اصلی در توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات كشورهاست و به همین دلیل نهادهای بین المللی سرعت، كیفیت و قیمت پهنای باند اینترنت را شاخص هایی برای مقایسه وضعیت توسعه این بخش می دانند. همین طور امروزه با گسترش ارائه خدمات الكترونیكی در جهان و افزایش مصرف پهنای باند؛ سرمایه گذاری های زیادی در این بخش انجام شده است.
*دانشجوی دكترای مدیریت تصمیم گیری و خط مشی گذاری دانشگاه تهران

1717

5.0 / 5
3827
1398/11/22
17:29:12
تگهای مطلب: اطلاعات , اقتصاد , الكترونیك , اینترنت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۱
newweblog.ir - حقوق مالکیت معنوی سایت نیو وبلاگ محفوظ است

نیو وبلاگ

وبلاگ عمومی