چالش های مالی دانشگاه ها و راهکارهای پیشنهادی

چالش های مالی دانشگاه ها و راهکارهای پیشنهادی به گزارش نیو وبلاگ، یکی از مسائل اصلی دانشگاه های جهان، چگونگی تأمین و مدیریت منابع مالی است که بر کارآمدی و عملکرد آنها تأثیر زیادی دارد. پژوهش جدیدی به بررسی موانع مالی دانشگاه ها و راهکارهایی برای بهبود این وضعیت پرداخته و نتایج جالبی به دست آورده است.



به گزارش نیو وبلاگ به نقل از ایسنا، آموزش عالی بعنوان رکن اصلی توسعه جوامع، نقش مهمی در پرورش نیروی انسانی و پیشبرد اهداف اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی دارد. دولت ها هم به علت اهمیت این موضوع، معمولاً بخش قابل توجهی از بودجه عمومی را به دانشگاه ها اختصاص می دهند. با این وجود، کاهش بودجه عمومی و افزایش تقاضا برای تحصیلات عالی، دانشگاه ها را در سراسر دنیا تحت فشار مالی قرار داده است. این مسأله سبب شده تا دانشگاه ها به دنبال راهکارهای نوینی برای تأمین منابع مالی خود باشند.

در این میان، تأمین منابع مالی در دانشگاه ها یکی از پیچیده ترین مسائل مدیریتی است. چونکه منابع مالی می تواند رفتار و عملکرد دانشگاهیان را تحت تأثیر قرار دهد و حتی اهداف استراتژیک دانشگاه ها را تغییر دهد. در واقع، شیوه های تخصیص بودجه می توانند تفاوت های قابل ملاحظه ای در عملکرد و کارآمدی دانشگاه ها ایجاد کنند. به همین دلیل، سیاستگذاران در خیلی از کشورها تلاش کرده اند با اصلاح نظام بودجه ریزی و تخصیص منابع، به دانشگاه ها در مدیریت بهتر منابع مالی کمک کنند.

در راستای این مسأله، میترا عزتی، استادیار مدیریت آموزشی در دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه تهران، به همراه دو همکار خود، تحقیقی انجام داده اند تا سازوکارهای بهبود مدیریت منابع مالی دانشگاه ها را شناسایی کنند. این محققان بر آن بودند تا موانع تأمین و تخصیص منابع مالی درون دانشکده ها را بررسی نمایند و راهکارهایی را برای رفع این چالش ها عرضه کنند.

محققان در این پژوهش از روش نمونه گیری هدفمند استفاده کردند و با ۱۱ معاون اداری و مالی دانشگاه تهران مصاحبه های عمیق انجام دادند. سپس داده های به دست آمده با روشی معروف به «روش هفت مرحله ای دیکلمن» تحلیل و بررسی شدند. این شیوه به محققان کمک کرد تا درک بهتری از تجارب افراد و موانع موجود در زمینه تأمین منابع مالی به دست آورند.

نتایج این پژوهش نشان دادند که یکی از موانع اصلی در توسعه مالی دانشگاه ها، ناکارآمدی قوانین و مقررات است. همچنین، ضعف مدیریتی و اجرایی، زیرساخت های ناکارآمد و عدم توانایی دانشگاه ها در تنوع بخشی به منابع مالی، از دیگر مشکلات مهمی هستند که سبب کاهش کارآمدی دانشگاه ها می شوند. این نتایج نشان می دهند که تغییرات ساختاری و اصلاح قوانین، می تواند نقش موثری در بهبود وضعیت مالی دانشگاه ها داشته باشد.

پژوهشگران در قسمت دیگری از یافته های خود به این نتیجه رسیدند که نظام بودجه ریزی سنتی دانشگاه ها و ناکارآمدی نظام اجرایی تخصیص منابع مالی هم از عوامل مهمی هستند که عملکرد مالی دانشگاه ها را تحت تأثیر قرار می دهند. بر طبق این یافته ها، استفاده از نظام های بودجه ریزی مبتنی بر عملکرد و اصلاح ساختار اجرایی، می تواند به بهبود کارآمدی مالی دانشگاه ها کمک نماید.

این پژوهش به دانشگاه ها پیشنهاد می دهد که برای ارتقاء کارآمدی و اثر بخشی خود، به دنبال تنوع بخشی به منابع درآمدی، اصلاح قوانین و مقررات و بهبود زیرساخت های مالی باشند. همچنین، تغییر در رویکرد مدیران دانشگاه ها و تمرکز بر مدیریت نوین و راهبردی، می تواند به بهبود وضعیت مالی دانشگاه ها کمک نماید.

به طور کلی، نتایج این پژوهش می تواند بعنوان یک نقشه راه برای دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی به منظور بهبود سیستم مالی و افزایش کارآمدی در عرضه خدمات آموزشی و پژوهشی مورد استفاده قرار گیرد.

علاوه بر این، یافته های این پژوهش اهمیت زیادی در تشویق دانشگاه ها به رقابتی کردن فضای تأمین منابع مالی دارد. با افزایش رقابت بین دانشگاه ها برای جذب منابع، این موسسات مجبور خواهند شد نوآوری کنند و راهکارهای خلاقانه ای برای مدیریت منابع مالی خود بیابند. همچنین، محققان پیشنهاد می کنند که دانشگاه ها از درآمدهای حاصل از پژوهشها و همکاری با صنعت برای تأمین منابع مالی خود استفاده نمایند.

شایان ذکر است، این یافته های علمی پژوهشی در مجله «آموزش عالی ایران» که وابسته به انجمن آموزش عالی ایران است، به چاپ رسیده اند.





منبع:

0.0 / 5
54
1403/06/24
12:20:43
تگهای مطلب: اقتصاد , پژوهش , پژوهشگر , جهان
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
X
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۱ بعلاوه ۵
newweblog.ir - حقوق مالکیت معنوی سایت نیو وبلاگ محفوظ است

نیو وبلاگ

وبلاگ عمومی